Spara ihop till köp i förväg

Den största orsaken till att de flesta svenskar har lån är att de inte har sparat ihop till saker i förväg. Det finns bara ett sätt att få bättre ekonomi och mer frihet: sluta ta lån och börja spara ihop till vad du ska köpa i förväg.

Betala med dina pengar, inte bankens

Förr i tiden arbetade man ihop till vad bilen, soffan eller rent av huset skulle kosta, sedan cashade man. Vill du få bättre ekonomi, måste du börja betala ”kontant”. Inte så att du inte kan swisha eller använda bankkortet, men de pengar som du använder ska redan finnas. Inte vara framtida betalningar till banken. När du köper en bil är det DU som ska äga bilen, inte banken.

Undantagen kan vara CSN-lån och lån till bostad. Dock bör du även försöka skippa CSN-lån. Huslånet betalar du naturligtvis av så snabbt som möjligt.

Köpa bil

Du behöver egnrighn bil. Eller så har du en bil som kostar dig tusenlappar i månaden. Vad ska du göra? Sälj den bil som du har, så att du har ett lån mindre. Om du måste ha bil kan du naturligtvis behöva köra bilen medan du sparar ihop till en ny. När du sedan köper din ”nya” bil är det en sak som är viktigt: att inte bry sig om vad andra säger om din bil. Du är kanske en framgångsrik företagare som borde köra senaste modellen, eller läkare eller advokat? Bry dig inte. Var självständig. Arbeta ihop det kapital du behöver och köp en billigare bil. Helt med sparade medel. Skön känsla. Bilen är din.

Lär dina barn

Om du har barn är det viktigt att du lär dem att arbeta, spara ihop och köpa. Många unga tar snabblån till helt onödiga saker, vilket i slutändan försvårar hela deras liv.