18 eller 58 år? Börja idag

 

Det är aldrig för sent eller för tidigt att bli ekonomiskt oberoende. Är det din dröm bör du börja redan idag. Typ nu.

18 år

Är du ung så har du stora möjligheter att bli ekonomiskt oberoende redan innan du är 40 år. Vissa är det redan vid 30 års ålder. Det viktigaste du måste göra är att helt undvika lån. Fly dem som pesten. Ta inget CSN-lån, bara bidragsdelen, skippa kreditkort och avbetalningsköp. Ska du studera? Bo hemma hos föräldrarna eller mormor om möjligt. Annars hyr du ett billigt rum eller delar lägenhet med vänner (som respekterar att du vill bli ekonomiskt oberoende). Förutom att få bidragsdelen från CSN ser du till att jobba. Smartast är det om du kan jobba ihop en summa innan du börjar studera. Sedan behöver du börja investera. Arbeta ihop ett kapital att ha på banken som nödbudget och investera resten av pengarna. Börja läs ekonomisidorna i DN och SvD.

25 år

Du gör som 18-åringen, förutom att du börjar med att klippa ditt kreditkort och betalar alla lån som du redan har. Börja redan med nästa löneutbetalning. Om du studerar försöker du att undvika CSN-lån. Oavsett ser du till att minimera dina utgifter.

35 år

Du gör som 25-åringen, förutom att du troligtvis har fler och större lån. Men det är inte helt möjligt att bli ekonomiskt oberoende även om du börjar som 35-åring. Vanligtvis tjänar man bättre som 35-åring än som 25-åring, så du har mer pengar att använda. Troligtvis har du också börjat få lite sköna vanor, som bättre bil, utlandssemestrar och andra roliga saker. Sluta planera livet utifrån nästa semester, börja planera livet utifrån hur du vill att det ska se ut om tio-femton år. och SvD.

25 år

Du gör som 18-åringen, förutom att du börjar med att klippa ditt kreditkort och betalar alla lån som du redan har. Börja redan med nästa löneutbetalning. Om du studerar försöker du att undvika CSN-lån. Oavsett ser du till att minimera dina utgifter.

35 år

Du gör som 25-åringen, förutom att du troligtvis har fler och större lån. Men det är inte helt möjligt att bli ekonomiskt oberoende även om du börjar som 35-åring. Vanligtvis tjänar man bättre som 35-åring än som 25-åring, så du har mer pengar att använda. Troligtvis har du också börjat få lite sköna vanor, som bättre bil, utlandssemestrar och andra roliga saker. Sluta planera livet utifrån nästa semester, börja planera livet utifrån hur du vill att det ska se ut om tio-femton år.

45 år

Ok, är du 45 år kan det kännas lite sent att bli ekonomiskt oberoende, men det beror helt på dig. Gör som 35-åringen. Du kan också behöva vara än mer kreativ. Vad kan du hyra ut? Bilen, källaren, garageplatsen eller sommarstugan? Försök göra om alla dina ”tillgångar” till inkomstkällor.

58 år

Ditt mål är att arbeta för en bra pension. Nummer ett är att få bort alla lån. Sedan bör du bo i ett billigt hus som kan ge dig inkomst. Har du ett fritidshus som du älskar kan du satsa på att bo där och göra det så billigt som möjligt. Tänk på att pensionen bara är en del av din inkomst. Du måste vara mycket kreativ och även vara villig att jobba några år extra. Men jobba smart.