Skapa en vinterträdgård i uterummet

Har du ett uterum som du älskar att vara i under våren, sommaren och tidiga hösten? Då kan du skapa en vinterträdgård i ditt uterum och njuta av rummet även under den kallaste och mörkaste tiden på året.

Vinterträdgård

Det finns två slags vinterträdgårdar: utomhusträdgårdar som är anlagda att också ”blomma” – läs ha trä med gröna barr- vintertid och så vinterträdgårdar inomhus. De sistnämnda ska ge en känsla av sommar mitt i vintern. För att skapa en vinterträdgård måste du först tänka på värme. Dina plantor måste överleva. Det kan bli riktigt dyrt att hålla blommorighrna varma, så du bör satsa på tåliga sorter, förslagsvis mindre barrträd eller en babybjörk i kruka.

Fokus: hög mysfaktor

Eftersom vintrar i Sverige är kalla, särskilt norrut som i Kiruna, är det smartare, och mer ekonomiskt, att fokusera på hög mysfaktor. Gör det mysigt i ditt uterum med mycket ljus, smålampor som led-lampor i bollar och gärna en kamin. Du kan antingen köpa en gasolkamin eller en riktig liten kamin. En kamin är ju också bra att ha vid strömavbrott. Lägg sedan fullt med filtar och kuddar i utemöblerna. I ditt uterum passar det att bjuda på fika i stora härliga muggar som rymmer mycket varm choklad med grädde.