Odla och få en hälsosam livsstil

Att odla själv har studier visat är bra för hälsan men också positivt för miljön. Det finns nog inget som slår känslan av att äta egenodlade grödor som du själv odlat. När du ska odla i din egen trädgård är ett tips att använda en pallkrage att odla i. En pallkrage är en stapelbar ram som finns i olika storlekar. Det är enkelt att odla i en pallkrage och perfekt om du är nybörjare. För sallat och andra mindre växter som har ett mindre rotsystem fungerar en enklare pallkrage utmärkt. När du har skaffat en pallkrage ska du placera den på en solig plats i anslutning till din bostad. Botten på pallkragen täcker du med markväv eller växtrester och löv innan du fyller den med jord. I en pallkrage blir det lite varmare än vad det är i marken, vilket gör det möjligt att börja så tidigare. Du kan odla jordgubbar, potatis, kryddor olika sallater och mycket mer i en pallkrage. Om du vill maximera ytan i en pallkrage ska du odla på höjden. Några höga sorter är tomater, gurka och ärtor. Det går såklart alldeles utmärkt att också odla exempelvis sommarblommor och rabarber i pallkragen.

 

Gödsla i din pallkrage

När du odlar i en pallkrage är det bra att tänka på att jord som du köper på påse räcker i ungefär tre veckor, sedan behöver du fylla på med näring. Det kan du göra genom kompost eller annan ekologisk gödsel. När odlingssäsongen är slut låter du jordbädden vila under vinter. Du kan täcka den med löv eller växtavfall och när det är dags för en ny säsong så förbättrar du jorden med gödsel eller kompost. För att få ut det mesta av jorden bör du variera det du odlar i pallkragen.

Trädgårdsarbete är positivt för hälsan

Odling och trädgårdsarbete bidrar till att du får vardagsmotion men det har också positiva effekter på stress och psykisk ohälsa. Det är något rogivande med att hålla på med trädgårdsskötsel. Att jobba i en trädgård är som att gå i terapi. Att vara utomhus är också bra för hälsan eftersom du bland annat får extra mycket D-vitamin. När du äter din egenodlade mat vet du att du äter ekologisk närproducerad mat, vilket är väldigt bra för din hälsa. Mer näringsrik mat kan du inte få. Din kropp kommer tacka dig för omtanken du ger den genom att börja odla.