Förbättra selfies och filmer till sociala medier

Funderar du på att starta en YouTubekanal eller ett Instagramkonto? Då behöver du faktiskt inte så mycket utrustning som du kanske tror, däremot är ljussättningen och ljudet väldigt viktiga. Här kommer en del tips innan du startar upp dina konton.

Ljus och ljud viktigt

 

Alla som är intresserade av fotografering vet att ljuset är av väldigt stor vikt för att bilderna ska bli bra, och hur lätt det är att det naturliga ljuset trots allt är för dåligt. De mörkare månaderna, som är rätt många här i Sverige, gör det inte heller lättare. Så för att du ska kunna filma eller ta fantastiska bilder året runt oavsett om du är inomhus eller utomhus, behöver du en bra ljuskälla. Idag kan du enkelt hitta en selfie lampa då många har insett vikten av att ha en smidig och lättviktig ljuskälla nära ditt motiv. Du kan fästa din mobil på lampan eller stativet, beroende på vilken variant du skaffar, och det blir hur lätt som helst att skapa precis de bilder och filmer du vill, även om omgivningen är alldeles för mörk.

Skapar du filmer kan du få testa dig fram för att se om mobilmikrofonen räcker för att få till bra ljud. Det fungerar dock bara om du är riktigt nära mobilen, annars behöver du någon form av extern mikrofon. Detta är också lätt att hitta online idag, och behöver inte alls vara dyrt. Resultatet blir dock så mycket bättre om du använder en enkel mikrofon, och det kommer visa sig bland dina följare. Folk tittar hellre på en video med sämre bildkvalitet så länge ljudet är bra, än en tvärtom. Dåligt ljud avskräcker många, så se till att du har det under kontroll.

Börja enkelt

I början av din karriär på sociala medier behöver du inte mer än ljus och ljud för att skapa bra videor och bilder. Går det bra för dig och du vill utvecklas kan du lägga till mer utrustning, men i början behöver du inte lägga en massa pengar på det. Vilket kan vara positivt så länge du är i testfasen för att se hur det känns att visa upp ditt skapande på olika plattformar online.