Förbättra din privatekonomi

Många svenskar har svårt att få privatekonomin att gå ihop i slutet av varje månad. Ofta handlar det om dålig planering eller att man överhuvudtaget inte ser över sin ekonomiska situation. Här kommer idéer och tips på hur man kan förbättra sin privatekonomiska situation.

Att få in mer pengar

Det första de flesta tänker på när det kommer till att förbättra sin privatekonomi, är förstås att få in mer pengar. Även om detta kan hjälpa en hel del, måste man i slutänden alltid se över sina utgifter. För att få in mer pengar måste man antingen be om löneökning för det jobb man utför, eller skaffa sig ett extrajobb. Ett alternativ är naturligtvis att byta arbete. Ska man skriva en arbetsansökan kan det personliga brevet vara ett hinder för många, och vara en tröskel som gör att man inte ens orkar genomföra projektet. En tjänst som Cowrite hjälper till att skriva ett personligt brev, med hjälp av smarta tekniska lösningar. Då räcker det att skriva in olika nyckelord och få ett helt skräddarsytt personligt brev tillbaka. Där finner man även gratisexempel på hur bra personliga brev kan se ut.

 

Att göra av med mindre pengar

Det effektivaste sättet att snabbt få en privatekonomi i balans är förmodligen ändå att göra av med mindre pengar varje månad. Detta är både svårare och lättare än vad man först kan tro. De fasta utgifterna går för de flesta att påverka en hel del. Genom att byta till billigare alternativ för el, försäkringar och andra månadsavtal, går det för de flesta att frigöra minst 500 kr varje månad. En annan fälla som de flesta svenskar fastnat i, är dyra privatlån. Då äter räntan från lånet upp stora summor varje månad. Därför bör man lägga undan kreditkorten, och sluta ta dyra smslån. Har man möjlighet bör man betala av de dyraste lånen så fort man kan. Ett alternativ kan vara att sälja de prylar man inte använder och med dem göra av med en del av lånen man har. Här kommer en sammanfattning av hur man får privatekonomin i balans:

  • Byt till billigare alternativ för hushållsel, försäkringar och mobiltelefoni.
  • Försök få en löneökning eller se över om det går att ta ett extrajobb för att få in mer pengar varje månad.
  • Lev efter en budget och undvik att slänga iväg småsummor varje dag.
  • Gör upp med dina dyra privatlån och betala av de dyraste lånen, med högst ränta, först och främst.
  • Gå igenom dina förråd och se om där ligger prylar du inte längre använder. Slalomskidor, serviser och möbler kan alla ge en stor summa pengar vid en försäljning.