Din väg till ekonomiskt oberoende

 

Du har säkert hört om dem, de ekonomiskt oberoende, som är skuldfria och själva kan välja hur mycket som de ska arbeta. Säkert har du också tänkt att det vore ju fint att komma dit. Det kan du! Oavsett hur din ekonomi ser ut idag kan du börja arbeta på att bli ekonomiskt oberoende.

Ekonomiskt oberoende – en ny livsstil

På sätt och vis kan man säga att ekonomiskt oberoende är en ny slags livsstil som många vanliga människor börjat eftersträva. Idén kommer från USA, där det finns en stor rörelse med människor som vill betala av sina lån och har nog på bankontot för att klara sig. Alla vill inte sluta jobba. Sanningen är den att det bara är aktiva och medvetna människor som lyckas arbeta sig fram till ekonomiskt oberoende, och det är personer som gillar att göra saker. Men det är stor skillnad på att driva ett företag hemifrån på femtio procent och kunna ta ledigt en vecka, och att vara fast på en arbetsplats som man inte gillar. Och även om du älskar ditt jobb är det skönt att ändå ha ett val, särskilt om du arbetar inom skola eller vård. Att jobba lagom mycket, utan att bränna ut dig.

Steg ett: gör en plan

Först måste du (och din livspartner) ta ett beslut. Sedan behöver ni göra upp en plan. Målet med planen är att minska på utgifterna och öka inkomsterna. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar. Fråga er hur ni vill leva om tio-femton år, inte vad ni vill göra på semestern, eller nästa helg.

Börja med att se över er ekonomi och minska på utgifterna. Boendet är ofta den största utgiften. Antingen bör ni äga ert boende eller hyra riktigt billigt. Klokast är att ha ett eget hus, då det kan ge er möjlighet till inkomst i sig. Har ni bil? Hur mycket lägger ni på bränsle varje månad? Hur kan ni dra ner på bilutgifterna? Bil är dyrt. Om ni inte måste ha bil bör ni sälja den. Se också över olika avtal, hur mycket ni handlar för varje månad och vad ni handlar. Vad är pengar i sjön? De pengarna ska ni lägga på att betala av på lånen. Ni behöver öka inkomsterna: jobba mer, starta eget företag eller hyra ut ett rum.

Steg två: skuldfria med buffert

Ert mål är att bli helt skuldfria och att ha en nödbuffert på banken. Sedan är det dags att skapa passiv inkomst på riktigt.

Steg tre: investeringar

Många svenskar är fast i ”anställningssyndromet”, att inkomst kommer från en fast anställning och ett lönekuvert. Det är rent av många företagare som lever i den illusionen. God ekonomi handlar om cash flow. Att du har investeringar som ger dig inkomst. Din lön är bara en del av dina inkomster och basen för att sätta igång, inte din primära möjlighet till ekonomiskt oberoende. Du måste börja investera i aktier, indexfonder, fastigheter och eget företag. Börja läsa Dagens Industri och lär dig mer om att investera, så kan du en dag bli ekonomiskt oberoende.